top of page
Search

Hallituksen päätöspolku konkurssiuhatussa yhtiössä

  • Writer: Christoffer Wasastjerna
    Christoffer Wasastjerna
  • Mar 21
  • 2 min read

👉 Milloin yhtiö on konkurssiuhan alla?

Se lienee selvä. Kun liiketoiminnan pyörittämiseen tarvittavat likvidit varat ovat loppumassa ja riittävän nopeata ratkaisua ei ole näköpiirissä. Kun yhtiölle kertyy pysyvästi erääntyneitä velkoja on maksukyvyttömyys fakta.


👉 Hallituksen toiminta konkurssiuhan alla

Konkurssiuhan alla yhtiön hallituksen on toimittava nopeasti ja vastuullisesti suojellakseen sekä yhtiötä, että velkojia. Hallituksen huolellisuusvelvoite korostuu erityisesti vaikeissa tilanteissa, ja sen noudattaminen on tärkeää myös jäsenten henkilökohtaisen vastuun hallitsemiseksi.



👉 Oman pääoman seuranta ja rekisteröinti

Likviditeettikriisissä taseen osoittama positiivinen oma pääoma ei välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Jos oma pääoma osoittautuu menetetyksi käyvän arvon erojen huomioimisen jälkeen, hallituksen on viipymättä – joskin harkiten – tehtävä siitä ilmoitus kaupparekisteriin.


Rekisteröinti voi heikentää yhtiön toimintaedellytyksiä, sillä se voi johtaa toimittajasuhteiden katkeamiseen tai maksuehtojen kiristymiseen. Hallituksessa tämä voi aiheuttaa erimielisyyksiä rekisteröinnin tarpeesta ja ajoituksesta, erityisesti jos osa jäsenistä on yhtiön omistajia ja toiset riippumattomia jäseniä. Tästä syystä eriävän mielipiteen pöytäkirjaaminen on tärkeää, ja joissain tapauksissa riippumattoman hallituksen jäsenen voi olla syytä erota.


👉 Pankkilainat ja kovenanttiriskit

Jos yhtiöllä on pankkilainoja, niiden kovenantit ovat todennäköisesti rikkoutuneet jo aiemmin. Tämä voi oikeuttaa pankin eräännyttämään lainat josta voi syntyä välitön maksukyvyttömyys. Usein pankit ovat kuitenkin valmiita neuvottelemaan ja hyväksymään kovenanttirikkeen, joten avoimuus ja proaktiivisuus pankkisuhteessa on tärkeää.


👉 Yrityssaneeraus vaihtoehtona konkurssille

Konkurssia tulee luonnollisesti välttää viimeiseen asti, mutta sen hakemista ei saa viivyttää perusteettomasti, jotta hallituksen jäsenet eivät joutuisi henkilökohtaiseen vastuuseen veloista. Mikäli yhtiöllä on realistiset mahdollisuudet jatkaa toimintaansa yrityssaneerauksen avulla – velkajärjestelyllä ja maksuohjelmalla – tämä voi olla parempi vaihtoehto kaikille osapuolille.


Yrityssaneerauksen onnistuminen riippuu paljon siitä, kuinka ajoissa siihen ryhdytään. Liian myöhäinen saneeraushakemus voi heikentää liiketoiminnan uskottavuutta ja vaikeuttaa asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden luottamuksen säilyttämistä. Parhaassa tapauksessa saneeraus voi kuitenkin palauttaa yhtiön terveiden yritysten joukkoon.


👉 Johtopäätös

Yhtiön hallituksen tulee seurata yhtiön taloudellista tilannetta tarkasti ja reagoida ajoissa. Mitä aiemmin ongelmiin puututaan, sitä enemmän vaihtoehtoja on käytettävissä. Hyvä hallintotapa, avoimuus sidosryhmien suuntaan ja huolellinen päätöksenteko auttavat minimoimaan riskit ja suojaamaan hallituksen jäseniä henkilökohtaiselta vastuulta.


 
 

© 2024 Capwise. All rights reserved.

  • LinkedIn
bottom of page